Στήριξη του φρέσκου ελληνικού γάλακτος στην εγχώρια αγορά

Στήριξη του φρέσκου ελληνικού γάλακτος στην εγχώρια αγορά

Αρ. Πρωτ. 4133/12.01.2010

Προς Υπουργό:

- Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Την έντονη ανησυχία, αλλά και διαμαρτυρία των Ελλήνων Αγελαδοτρόφων έχει προκαλέσει η απόφαση του Υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για την αναστολή της υποχρεωτικής αναγραφής της προέλευσης και της σύστασης του γάλακτος στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η απόφαση αυτή ευνοεί την προώθηση του μακράς διαρκείας και συμπυκνωμένου γάλακτος που εισάγεται από το εξωτερικό έναντι του γάλακτος των Ελλήνων κτηνοτρόφων. Κάθε μήνα η παραγωγή του αγελαδινού γάλακτος στη χώρα μας μειώνεται σημαντικά κατά 5.000 τόνους, ενώ η τιμή του παραμένει σταθερή και δεν υπερβαίνει τα 0,35 λεπτά το λίτρο, τη στιγμή μάλιστα που η μέση τιμή λιανικής πώλησης είναι 1,12 ευρώ το λίτρο. 

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Αγελαδοτρόφων Ελλάδας, ο κλάδος αντιμετωπίζει μεγάλη κρίση και αυτή αποτυπώνεται στη δραματική μείωση των παραγωγών που από 50.000 πριν από δέκα χρόνια έχουν μειωθεί στις 2.500. Παράλληλα επηρεάζεται ευρύτερα ο κύκλος παραγωγής και πώλησης γάλακτος, που αφορά 180.000 θέσεις εργασίας στην χώρα μας.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προχωρήσει το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να εφαρμοστεί στην πράξη ο νόμος για την αναγραφή της προέλευσης γάλακτος για σύσταση των γαλακτοκομικών προϊόντων, προκειμένου να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα των Ελλήνων αγελαδοτρόφων, έναντι των εισαγωγών γάλακτος;

Απάντηση Υπουργείου